Kategorier
Okategoriserade

Turistvisum

Sugen på att resa till Thailand på semester? Om du vill stanna längre än 30 dagar behöver du ett visum.

När man åker till Thailand som turist behöver man inte visum om man flyger in i landet och ska stanna i max 30 dagar (och har svenskt eller nordiskt pass). Man behöver inte heller visum om man åker in i landet landvägen och ska stanna i max 15 dagar.

För den som vill stanna längre än 30 respektive 15 dagar i landet rekommenderas att man söker visum på förhand. Då får man istället stanna i Thailand i 60 dagar och man kan förlänga med ytterligare 30 dagar på plats utan att lämna landet. Med turistvisum kan du alltså få stanna i Thailand i 90 dagar i sträck.

Med ett turistvisum får man inte arbeta i Thailand, inte ens gratisarbete av något slag.

När man fått sitt visum måste man påbörja sin resa inom 90 dagar. Sök alltså inte visum tidigare än 90 dagar innan avresa.

Om du lämnar landet är ditt visum förbrukat även om inte visumets giltighetstid har passerats, då det bara gäller för en enda inresa. Det finns dock även visum som är giltiga för två eller tre inresor. Varje inresa ger dig då rätten att stanna i landet 60 + 30 dagar. Ett visum med två eller tre inresor är giltigt för inresa i sex månader.

Detta behövs för att söka turistvisum till Thailand:

  • En komplett ifylld ansökningsblankett.
  • Ett oskadat pass som är giltigt i minst sex månader.
  • En kopia av identitetssidan i ditt pass.
  • Två passfoton i färg som är max sex månader gamla. De ska vara ca 45×35 mm och med vit bakgrund.
  • Kopia av din flygbiljett eller bokningsbekräftelse, som tydligt visar inrese- samt utresedatumen.

Ambassaden har rätt att begära ytterligare dokumentation från dig. De kan i särskilda fall även kalla till intervju även om detta är mycket ovanligt.

Du får inte tillbaka några handlingar som du skickar in. Om du blir nekad visum kommer du heller inte få ansökningsavgiften tillbaka.

Läs mer om att resa till Thailand.